6 innlegg som formet meg coach

Siden eg starta som personlig trener i 2011 har det skjedd mykje forandringer, og da meiner eg verkeleg mykje forandringer kva angår informasjonsstrøm, forskning og meg som fagperson.

Der har vore enkelte blogginnlegg som har hatt markant innflytelse på meg og som har formet meg som praktiker.

Martin Berkhan: fuckarounditis

Martin Berkhan var eit friskt pust i fitnessindustrien for èin vel 10 år tilbake. Frå ei tid der alle skulle svelge ris, brokkoli og tørr kylling for å oppnå drømmekroppen var Berkhan meir fleksibel i sin tilnærming, og på mange måter populariserte «IIFYM» – If it fits Your macros. Du trengte ikkje å være rigid og du kunne fint kombinere livets goder og allikevel komme i din beste form.

Det er derimot Berkhans artikkel «fuckarounditis» som satt igjen spor hos meg. Om du bruker mykje tid på gymmet utan få å resultat så er dette artikkelen for deg. Det tar bort støy og du fokuserer på grunnleggende ting som gir den største avkastninga.

Når eg får inn nye kunder så tar eg alltid for meg treningshistorikk og ser på korleis dei trener i praksis. Enkle tiltak som å bli god i baseløft, lære seg god teknikk, løfte intensivt nok og ha struktur gir deg større avkastning utan å overtenke detaljer. Artikkelen er linket under om du vil lese den.

https://leangains.com/fuckarounditis/

Lee Boyce: how to build mass as a tall lifter

T-nation var og er fortsatt èin populær side. Tidleg i karriera kom eg over ein artikkelserie av Lee Boyce. Denne artikkelen traff meg på dåverande tidspunkt da eg ikkje hadde tenkt på før at det kunne være smart å tilpasse treninga når ein var litt høgare enn gjennomsnittet. I artikkelen tok ein for seg problemstillinger eg kunne relantere til som ein då ung slank gutt på 192 cm. Når eg leser artikkelen i ettertid så er det mykje som kanskje er litt utdatert viten, men det skapte eit tankefrø der og då som gjorde meg til ein betre PT.

https://www.t-nation.com/training/how-to-build-mass-as-a-tall-lifter/

Lyle McDonald

Lyle McDonald er fitnessbransjen sin O.G og har levert evidensbasert informasjon over fleire tiår. Det er vanskeleg å ta for seg ein artikkel, da eg har lært ekstremt mykje både kva angår kost & trening frå han. «A guide to flexible dieting» står i dag fortsatt som ein solid bok. Eg oppdaget Lyle over ein artikkel som påpeika at ein ikkje trenger å ta knebøy for å få muskelvekst for bein. Stikk i strid mot matcho-kulturen i bransjen på den tida. Lyle har betre artikler, men det var slik eg kom innom hans informative nettside.

https://bodyrecomposition.com/muscle-gain/squat-or-leg-press-for-big-legs

50 SHADES OF PAIN WITH PROF. LORIMER MOSELEY

Eg blei personlig trener på eit tidspunkt der årsaksmodellen til smerte var strukturell ubalanse, svak kjerne og strukturskade. Alle kurs på denne tida var mynta mot «korrigerende øvelser» og «riktig kroppsholdning». Eg tok kurs i «functional movement screen» og brukte dette i screeningprosessen før eg hadde oppstart med ny kunde. Ganske tidleg oppdaget eg at testmetodikken ikkje var spesielt effektiv verken for å kartlegge bevegelseskvalitet eller risk for skade. Vi hadde paradoks der den som scoret dårligst på testen, endte opp med å bevege seg best i gymmet og den som scoret høgst var den som sleit mest med skader og smerter. Det var som å kaste kron eller mynt på utfall, med andre ord upresist. Eg kunne ikkje forklare kvifor på daværende tidspunkt om kvifor, men det gjorde meg interessert i å lese meir om smerte, og Jandas arbeid havna i søppelet.

Då blir det ein naturleg overgang å gå til Lorimer Moseley. I igjennom Moseley, Butler og NOI group fekk eg mykje svar på kva smerte er, ikkje er og kor komplekst det kan være i praksis. Eit sitat som brant seg fast: “The relationship between pain and the state of the tissues becomes weaker as pain persists” Dr. Lorimer Moseley

https://trustmephysiotherapy.com/50-shades-of-pain-with-lorimer-moseley/

Aadam Ali: The Best Fat Loss Article on the Motherfuckin’ Internet

Aadam Ali er ein coach & skribent som er sjukt kreativ. Problemet med eksplosjonen av SoMe og spesielt IG er at mange strekker seg etter det same, gjer det same og vil være det same. Det at Aadam dyrker sitt særpreg og hans måte å formidle på inspirer meg til å halde meg trufast til dei ideala eg har satt for meg sjølv.

Artikkelen hans om vektnedgang er eit mesterverk i kreativ skriving.

https://physiqonomics.com/fat-loss/

Juma Iraki: ressurser for å holde deg faglig oppdatert

Til slutt vil eg dra fram ein artikkel skrevet av min gode ven & kollega Juma Iraki. «RESSURSER FOR Å HOLDE DEG OPPDATERT» er ein solid artikkel for deg som ynskjer å halde deg fagleg oppdatert innen for trening & kost. Denne har inspirert meg og mange andre der ute til å lese seg opp, auke sitt kunnskapsnivå og gi ein betre service til våre kunder.

https://jumairaki.com/resources-to-keep-yourself-updated/

Legg inn en kommentar

Skroll til toppen